Nostalgische motorroute – de beschrijving

Dit jaar bestaat MC. Speedy Gonzales 50 jaar. De club is op 14 februari 1974 in Etten-Leur opgericht. Deze plaats kende toen al een rijke motorhistorie. In de periode na de Tweede Wereld Oorlog organiseerde de WBMC (=WestBrabantsMotorClub) motorcrosses en motorwegraces op diverse circuits in en rondom Etten-Leur. In 1974 was deze stichting niet meer actief. In de eerste tien jaar van zijn bestaan was MC. Speedy Gonzales ook op het gebied van de motorsport actief. De club organiseerde motorcrosses op het Watertorencircuit en motortrialdemonstraties in de Veehal en op de Markt. Maar MC Speedy Gonzales is vooral bekend vanwege haar activiteiten op het gebied van Motortoerisme.

Dit ritje van 50 km brengt je langs plaatsen die in de Motor-historie van MC Speedy Gonzales en van Etten-Leur een rol hebben gespeeld. In de GPS route staan die plaatsen aangemerkt. Hieronder een korte uitleg daarbij. Veel plezier.

 1. Biljartcentrum Arnouts nu bekend als “The Mayor” vroeger heette deze zaak ook wel Hof van Holland. MC Speedy Gonzales was hier thuis van 1980 tot en met 2004.
 1. Voorheen Tenniscentrum. Rechts van de weg stond hier op nr. 18 het Tenniscentrum. In 2005 en 2006 was dit een tijdelijk onderkomen voor MC Speedy Gonzales.
 1. Klappenberg circuit. Je bent nu op het Klappenberg wegrace circuit. In de jaren 60 van de vorige eeuw werden op dit circuit motorwegraces georganiseerd door de WBMC. We volgen dit circuit bijna helemaal: Sprundelsebaan, Zundertse weg, Klappenberg, Rijsbergseweg. Tot weer bij de rotonde. Wij gaan daar rechts: Bellendreef.
  (De bocht Rijsbergseweg, Sprundelsebaan is d.m.v. de rotonde flink veranderd. Ook de  Belledreef maakte toen nog deel uit van het circuit.)
 1. Hof van Holland ofwel Café/zaal Roeloffs vanaf 2006 is dit het clubhuis van MC Speedy Gonzales. Hier houden wij onze clubavonden en starten wij onze clubritten.
 1. Haansberg circuit. Je bent nu op het Haansberg wegrace circuit. Voordat er geracet werd op het Klappenberg circuit werden hier de wegraces van de WBMC. gehouden. We volgen dit circuit een heel stuk: Goorstraat, Haansberg, Hoevenseweg tot aan het Strooien Huis. Wij rijden door ri. Hoeven. (Het circuit gaat verder via Lage Donk, Bankenstraat tot hier.)
 1. Haansberg 12. Op dit adres is op 14 februari 1974 MC Speedy Gonzales opgericht. De club had hier drie bijeenkomsten. Nu loopt de weg dood, maar vroeger kon je ter hoogte van het wegkruis de Hoevenseweg oprijden. (Even keren dus)
 1. Het Strooien Huis. Dit tegenwoordig het start- en eindpunt van Speedy’s Motor Avondvierdaagse. Heb je zin om dit jaar mee te rijden: Over twee weken is het weer zover:
  10 – 11 – 12 en 13 juni starten we hier vanaf 19.00 uur.
 1. Op het terrein van Bosbad Hoeven werden in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw motorcrosses georganiseerd door de WBMC.
 1. Een ander “geMOTORriseerd” feitje. Het allereerste gemotoriseerde vliegtuig dat in Nederland gevlogen heeft, ging op 27 juni 1909 bij Etten de lucht in (nabij Rijsbergseweg – Klappenberg). Op deze rotonde zie je een metalen replica van dat vliegtuigje.
 1. Circuit “De Watertoren”. Hier rechts van de weg organiseerde MC Speedy Gonzales van 1976 tot 1984 motorcrosses. Dit terrein was toen nog onbebouwd. Ieder jaar moest de club de crossbaan helemaal opnieuw opbouwen (en ook weer afbreken).
 1. Je bent nu op het Circuit van de races met klassieke wegracemotoren. Van 2017 tot 2020 organiseerde stichting VGBM Classic Racing hier deze demonstratie-races. Het circuit liep over de Oude Kerkstraat, Industriedwarsweg, Parallelweg We rijden een stuk van dit circuit tegen de rijrichting in.
 1. Rechts van de weg ligt wat tegenwoordig in de volksmond het “Moerasbos” heet. Eigenlijk is dit een oude leenkuil. Hier werden in de jaren 50 de “Klokkenberg” crosses gehouden van de WBMC.
 1. Hier eindig deze 50 km lange rondrit. Het café op deze hoek heette het “Neêrlands Koffiehuis” Dit was van 1974 tot januari 1980 het eerste clubhuis van MC. Speedy Gonzales.

100 meter verderop ben je weer terug bij café “De Butler”.

Motortoerclub Speedy Gonzales Etten-Leur